Blog

Marathon in verneiuwd Thialf

Op het programma stond afgelopen weekend de KPN marathon wedstrijd in Heerenveen. Dat is weliswaar mijn thuisbaan maar toch niet helemaal de baan die ik zo goed kende.
Zoals iedereen waarschijnlijk heeft meegekregen is Thialf compleet verbouwd en deze transformatie heeft heel veel gedaan voor de kwaliteit van het ijs.

Het was mijn eerste marathon van het seizoen. De afgelopen drie races had ik met aandacht bekeken en opgemerkt dat de wedstrijden uitdagend, snel en tactisch waren. Zo had ik ingecalculeerd dat het ook nu een lastige wedstrijd zou worden. Dit zowel doordat het ijs glansde als als door een spiegel als de goede vorm van alle rijdsters in het peloton.
Kortom; ik stond met lichte zenuwen aan de start.

Heerenveen12-11-16

Er werd meteen hard gereden na het startschot. Het peloton schaatste haar eerste rondjes in het prachtige stadion en dat was wel even genieten!Vele dames deden poging na poging om een kopgroep te vormen en elke keer probeerde ik alert te zijn en mee te glippen. Dit lukte mij wel maar helaas werd elke uitlooppoging teruggepakt. Het verloop van de wedstrijd was daardoor wat chaotisch.
Ik probeerde mijn draai weer een beetje te vinden. Aan uithoudingsvermogen had ik geen tekort. Over mijn snelheid en techniek had ik ook niet veel te klagen maar het positioneren in het peloton, dat was wel even wennen. Zodra ik even naar voren wilde rijden en een plekje in de luwte probeerde te vinden had ik telkens veel moeite er tussen te komen. Daardoor deed ik misschien te veel werk in de wind en verspilde daardoor energie. Toch waren we met heel team Artecef in de finale nog aardig scherp voor de sprint. Een rassprinter ben ik niet dus veel had ik ook niet van mezelf verwacht. Ik finishte op een 15e plaats en was daarmee voor nu tevreden. Uiteraard wil ik meer maar het was een goede wedstrijd om mezelf te testen en weer te wennen aan het schaatsen in een peloton.

Mijn ploeggenootjes Marianne en Viviana deden het uitstekend. Tijdens de wedstrijd hadden we contact maar in de finale was het gewoon t
é chaotisch om elkaar op te zoeken. Viviana finishte als 11e en Marianne behaalde een 33e plaats.

Elke keer ben ik weer super blij dat ik dit kan doen in de winter en voelt het heerlijk om ook wedstrijdelement te hebben buiten het fietsseizoen! Ik kijk nu al uit naar de volgende marathon in Haarlem! In die wedstrijd wist ik vorig seizoen een 3e plaats te behalen. Zou het weer zo spannend worden als toen?