Blog

Tunnelvisie

Wat zal ik deze wedstrijd eens doen als het peloton bij elkaar blijft en het op een eindsprint gooit?
Ik houd niet zo van 79 rondjes achter elkaar aan rijden en 1 rondje sprinten. Ik kom toch eigenlijk voor meer.

Wat is de meest kanshebbende tactiek?
Wanneer kan ik deze tactiek het best gebruiken?

Dé vragen die een gemiddeld marathon schaatser zich stelt.
Na het lezen van mijn blogs afgelopen maand heb je misschien een indruk gekregen van hoe een marathon wedstrijd verloopt en zul je, mocht je thuis zijn in de wielerwereld, wellicht concluderen dat het te vergelijken is met wegwielrennen of baanwielrennen.

D70_5370
Nu ben ik geen ster in deze laatste twee disciplines en heb ook nog niet veel ervaring met alle mogelijke tactieken. Het mountainbiken kent geen ploegentactiek en hierin kun je (vrijwel) geen voordeel pakken met een slimme zet op je concurrent. 
Je fietst je gewoon een slag in de rondte en probeert je tegenstander in te halen vóór de finishlijn. 

Terug naar marathonschaatsen en mijn laatste tactische zet tijdens de wedstrijd in Rotterdam. Ook al ben ik er niet erg ervaren in, ik ging toch een poging wagen. 
Zoals gezegd bleef het peloton na een aantal vluchtpogingen bij elkaar. Het viel vanaf 10 ronden voor het einde een beetje stil.
Mijn Chileense ploeggenote Viviana schaatste op dat moment achter me en ik maakte haar kenbaar dat ik ging proberen aan te vallen op 4 ronden voor het einde. Viviana deed geweldig teamwerk en ging op kop van het peloton schaatsen. Precies volgens plan ging ik in de aanval en schaatste me, zonder te weten hoeveel ruimte ik precies kreeg, het snot voor de ogen. Met botte schaatsen en verzuurde benen ging ik de laatste ronde in. Ik durfde niet achterom te kijken maar hoorde het peloton achter me telkens dichterbij komen. Nog 400 meter...., 300..., 250... en... daar waren de eerste meiden die wél gokten op hun sprint. Ik dus gegokt en verloren.
Toch ben ik wel tevreden. Het resulteerde niet in een podiumplaats maar wel in een nieuwe les over aanvallen. (En ingerekend worden)