Blog

Mijn pak

Na drie jaar te hebben geschaatst in het wit-groen voor team Artecef vertel ik graag eens hét verhaal van mijn pak.
Groen dus… het blauwe pak van ACE (team ACE/Artecief is een combinatie team) had me ook goed gestaan maar het groen van Artecef droeg ik altijd met veel trots.

Bij elke gezamenlijke zomertrainingsdag van ons team was het weer één van de onderwerpen die aan bod kwamen; wie wordt er ingedeeld bij ACE en wie zal er voor het kikkergroene Artecef gaan rijden? De meesten prefereerden het groene pak omdat deze meer opviel in het peloton. Al was dat argument afgelopen jaar niet meer van kracht omdat een aantal andere teams dit opvallende kleurtje ook hadden ontdekt. Maar toch; de onze was het mooist.

fullsizeoutput_c0cLees meer...

Tunnelvisie

Wat zal ik deze wedstrijd eens doen als het peloton bij elkaar blijft en het op een eindsprint gooit?
Ik houd niet zo van 79 rondjes achter elkaar aan rijden en 1 rondje sprinten. Ik kom toch eigenlijk voor meer.

Wat is de meest kanshebbende tactiek?
Wanneer kan ik deze tactiek het best gebruiken?

Dé vragen die een gemiddeld marathon schaatser zich stelt.
Na het lezen van mijn blogs afgelopen maand heb je misschien een indruk gekregen van hoe een marathon wedstrijd verloopt en zul je, mocht je thuis zijn in de wielerwereld, wellicht concluderen dat het te vergelijken is met wegwielrennen of baanwielrennen.

D70_5370Lees meer...

Ik en Sprinten?


Ik houd niet van sprinten. Het is een geduw, gescheld en getrek. Liever meng ik me er niet in en maak ik me snel uit de voeten voordat de sprinters naar voren rijden. 
Maar soms is het gewoon noodzakelijk. 
Tijdens de wedstrijd in Eindhoven afgelopen zaterdag was het sprint tijd. Waarom lukte het me deze wedstrijd niet te ontsnappen uit het peloton?

D70_4904Lees meer...

Niet iedereen kan schaatsen maar iedereen kan tellen, Toch?

Het eerste woord wat in mij opkomt als ik terug denk aan de marathon van afgelopen zaterdag is 'demarreren'. Dat was in ieder geval wat mijn benen graag wilden gedurende de wedstrijd over 80 ronden in Enschede. 
De rondjes vlogen voorbij en om eerlijk te zijn: ik had geen kopgroep verwacht op het snelle ijs in Enschede. Tijdens mijn wedstrijdvoorbereiding had ik bedacht dat als ik graag een kopgroep wilde zien in deze wedstrijd, ik hier zelf hard voor aan de bak zou moeten. 

Het viel echter mee en al na 30 rondjes waren er verschillende pogingen geweest. Ook ik wilde nu wel eens proberen wat mijn snelheid waard was. Kan ik mezelf loswringen van het peloton? En komen er andere dames met mij mee? 
Zo probeerde ik op een tactisch moment aan te vallen en zag vanuit mijn ooghoek dat Ineke Dedden op hetzelfde moment ook een poging ging wagen. Ik dacht: "waarom niet, laten we onze krachten bundelen en samen het voortouw nemen." Ineke was in  goeden doen en zo hadden we al snel een behoorlijk gaatje. Het duurde niet lang voor er een hele meute bij ons aansloot en zo hadden we met nog ongeveer 40 ronden te gaan een kopgroep van 16 dames. 

Enschede10-12-16
Lees meer...

strijd om het podium

Mijn vorige blog eindigde ik met: "In Haarlem wist ik vorig seizoen een 3e plaats te behalen. Zou het weer zo spannend worden als toen?" 
Nou
; spannend was het afgelopen zaterdag zeker. Ook al wist ik het nu niet tot het podium te schoppen, op de ijsbaan in Haarlem maak ik er altijd wel een mooie wedstrijd van. 

Haarlem19-11-16(3)
Lees meer...

Marathon in verneiuwd Thialf

Op het programma stond afgelopen weekend de KPN marathon wedstrijd in Heerenveen. Dat is weliswaar mijn thuisbaan maar toch niet helemaal de baan die ik zo goed kende.
Zoals iedereen waarschijnlijk heeft meegekregen is Thialf compleet verbouwd en deze transformatie heeft heel veel gedaan voor de kwaliteit van het ijs.

Het was mijn eerste marathon van het seizoen. De afgelopen drie races had ik met aandacht bekeken en opgemerkt dat de wedstrijden uitdagend, snel en tactisch waren. Zo had ik ingecalculeerd dat het ook nu een lastige wedstrijd zou worden. Dit zowel doordat het ijs glansde als als door een spiegel als de goede vorm van alle rijdsters in het peloton.
Kortom; ik stond met lichte zenuwen aan de start.

Heerenveen12-11-16Lees meer...