Sporters kost
wat eet de atleet?
over de custard apple
over de custard apple
Proef
Ik wil jullie iets exotisch laten proeven… Iets waarvoor je nu meteen van je stoel zou moeten springen en op een drafje naar de winkel zou moeten gaan. Het ligt namelijk nu in de winkels en dat is niet zo heel gebruikelijk! Ik heb het over een tropische vrucht genaamd ‘custard apple’.

Tropenwonder
Een korte introductie over custard apple. Deze grote vrucht komt veel voor in Australië, Zuid Amerika, India en Azië en groeit in een tropische boom met gele bloemen die een sterke zoete geur afgeven. Slechts een paar van deze bloemen zullen het tot een heerlijk vrucht weten te schoppen.
Van de custard apple bestaan velen varianten die behoren tot de Annonaceae familie (overigens bestaan er binnen deze familie meer dan 2000 afstammelingen). Zodoende is er voor elke soort weer een andere naam, ook al zien of proeven wij (als bananen etende Hollanders) eigenlijk geen verschil.

Hoe te verorberen
Het schoonmaken en eten van de vrucht is niet moeilijk (niet dat ik ooit moeite heb gehad om iets op te eten). Snijd hem met schil en al in kwarten. Je zult zacht, wit vruchtvlees aantreffen met pitten ter grootte van pompoenpitten. Helaas kun je de pitten niet opeten. Het makkelijkst is om met een lepeltje het vruchtvlees uit de schil te scheppen. Je zult verrast zijn door de honingachtige smaak en het hoge ‘toetjes gehalte’ van deze vrucht.

Quick quick naar winkel
Op dit moment kan je de custard apple kopen bij de meeste supermarkten de groenteboer, op de markt of bij de toko. Let wel op want de door de verscheidenheid aan soorten zullen ze ongetwijfeld in elke winkel weer anders worden genoemd. Maar kijk naar mijn bovenstaande foto en je zult de custard apple nooit meer missen.

Mijn variatie
Omdat ik jullie zo snel mogelijk op de hoogte wilde stellen, schrijf ik ter inleiding dit artikel. Momenteel ben ik al twee avonden in de keuken aan het doorhalen om een inspirerend recept van deze vrucht samen te stellen. Ik zou aanraden dit fruit eerst los te proeven. Wanneer je dit hebt gedaan, houd dan mijn blog in de gaten voor een heel verassend recept!
terug