Wat eet een atleet?
Sporters kost
Artisjok lasagne
Deze lasagne is toch wel een van mijn favorieten. Ik ben ooit een artisjok lasagne tegen het lijf gelopen in een Italiaans winkeltje vol lekkernijen. Ik nam hem mee naar de camper om er in de avond lekker van te smullen. Zalig! Die Italianen weten hoe ze pasta gerechten moeten maken zeg. Maar zoals zo vaak; ik vond hem te ongezond, te vet. Gelukkig was het nog maar het begin van de zomer en trok ik me niet zo veel aan van kazige saus. Volgende training maar een uurtje langer maken dacht ik nog. Nee, dat is een grapje. Maar het kwam er wel op neer dat ik was getriggerd om thuis minstens net zo'n lekkere Artisjok lasagne te maken met de helft van het vet. Ik probeer zo min mogelijk boter en room te gebruiken maar er zitten wel verschillende kaassoorten in, zoals dat toch echt wel hoort bij lasagne. Helemaal vetarm is het dus zeker niet maar zeker een stuk minder vet dan de meeste kant en klare lasagne die je in de winkel vindt. Het belangrijkste is: wanner je het zelf bereidt, heb je tenminste zelf in de hand wat je ingrediënten zijn.
Home made lasagne is vaak behoorlijk wat werk maar niet perse heel moeilijk. Bovendien is de basis laag van deze lasagne makkelijk van te voren voor te bereiden en in de koelkast te bewaren.

V
óór je gaat beginnen heb ik nog een opmerking over het gebruik van lasagne bladeren. Op de verpakking staat namelijk vaak aangegeven dat je de vellen niet hoeft voor te koken. Dat ligt echter heel erg aan de vulling van de lasagne. Mijn tip is; leg lasagne vellen ALTIJD voor 1 of 2 minuten in een laagje heet water. Dan weet je zeker dat ze goed gaar worden.

Recept voor: 2 tot 3 personen (1 grote lasagne of 2 kleintjes)
Bereidingstijd: 1 uur plus 35 minuten wachttijd

ingrediënten

  • 5 tot 6 lasagna vellen (afhankelijk van de grote van je ovenschaal)
  • 1 pot gegrilde artisjokharten in olie (± 190 gram)
  • 1 blik artisjokharten (±190 gram)
  • 2 eetlepels opklopbare room (ongezoet)
  • 1/2 courgette in dunne plakjes
  • 1 grote tomaat in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 30 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 30 gram boter
  • 1 teen knoflook
  • 40 gram parmezaanse kaas
  • 40 gram blauw-schimmel kaas (bijvoorbeeld roquefort of gorgonzola)
  • bol mozarella (optioneel ter garnering)
  • 2 theelepels citroensap
  • 4 takjes peterselie, fijngesneden
  • 5 takjes tijm
  • 30 gram pijnboompitten
  • zout en peper naar smaak



Aan de slag
  • Verwarm de oven voor op hetelucht 180 graden.
  • We begin met het maken van de eerste laag. Dit is een romige artisjok saus. Ik heb hem speciaal bedacht voor in deze lasagne maar het is tevens een heerlijke dip voor op een broodje. Maak van de dip dus een grote hoeveelheid. Wat je overhoud is tenslotte nooit weggegooid.
  • Pluk de blaadjes van de tijm, snijd de courgette in plakes en rasp ± 40 gram van de parmezaanse kaas.
  • Pureer met de staafmixer de (uitgelekte) geroosterde artisjokken, de plakjes courgette, de pijnboompitten, parmezaanse kaas, de blaadjes tijm, 1 teen knoflook, een beetje citroensap en zout en peper naar smaak. Mix alles tot een lekkere puree maar het hoeft niet helemaal fijn gepureerd te worden. Roer hierna twee eetlepels room door de puree.

  • Het is nu tijd om de tweede laag te bereiden. Zoals ik al vertelde wil ik de lasagne niet te vet maken. Daarom maak ik een saus met relatief weinig boter en veel ei om hem lekker luchtig te maken. Wel meng ik er een pittige blauw-schimmelkaas en parmezaan door om de lasagne wat bite te geven.

  • Hak de peterselie fijn, en snijd de blauwe kaas in kleine blokjes.
  • Snijd de artisjok harten in plakjes.
  • Maak een witte saus: Smelt hiervoor 30 gram boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Heel goed roeren zodat het mengsel gaar wordt.
  • Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en blijf veel roeren.
  • Voeg daarna de perterselie,artisjokken, tomaat, blauwe kaas en parmezaan toe en klopt als laatste de eieren er door. Klop door tot zich een mooie saus vormt. Breng op smaak met zout en peper.


Nu je de de twee sausen hebt bereid, kan de lasagne worden gevormd!

  • Leg de lasagne vellen met maximaal 3 tegelijk in een badje bloed heet water. Laat ze hier ongeveer 2 minuten in liggen om het een beetje voor te garen.
  • Vet je ovenschaal in met olijfolie of boter zodat de pasta niet zal blijven plakken.
  • Begin met een vel pasta en verdeel een ruime hoeveelheid artisjokdip over de pasta. Zorg dat je minimaal nog de helft van de dip overhoudt voor een tweede laag.
  • Leg de tweede laag pasta er bovenop en giet dan een laag witte saus over de pasta.
  • Herhaal deze handelingen. Vorm de lasagne zoals jij wilt maar zorg dat je eindigt met een pasta vel en top af met wat overgebleven saus of plakjes mozzarella.
  • Zet de lasagne gedurende 35 minuten in de oven.
  • Geniet van deze lekkere vegetarische Italiaanse maaltijd met iets minder vet maar net zo lekker!
terug