energie havermout met winterse pruimencompote
Let op! Maak de pruimen compote minimaal de avond van te voren. Of bereidt gewoon wanneer je eens zin en tijd hebt, een grote hoeveelheid compote om de winter mee door te komen. Zodoende kun je elke willekeurige ochtend spontaan bedenken om dit ontbijt te maken. Dan is het zo gepiept en sta je binnen no time to popelen om je dag te beginnen.
Recept voor 2 grote jampotten + 1 persoon havermout ontbijt
bereidingstijd: 45 min voor de compote + 5 min voor het ontbijt
Ingrediënten voor de pruimencompote
Ingrediënten voor de havermout pap
Aan de slag voor de pruimencompote
Recept voor 2 grote jampotten + 1 persoon havermout ontbijt
bereidingstijd: 45 min voor de compote + 5 min voor het ontbijt
Ingrediënten voor de pruimencompote
- 500 gr verse pruimen, ontpit en in kwarten gesneden
- 150 gr gedroogde pruimen, ontpit en in kwarten gesneden
- 3 stuks steranijs
- 200 gr geleisuiker
- blokje verse gember (2 à 3 cm in stukken gesneden)
- 1 kaneelstokje (of 1 theelepel kaneelpoeder)
- 50 ml water
- 2 grote jampotten (kook de potten en de deksels een paar minuten uit om steriel te maken)
Ingrediënten voor de havermout pap
- 60 gram havervlokken
- 200 ml melk naar keuze
Aan de slag voor de pruimencompote
- Zoals hierboven vermeld, zorg je allereerst voor goed schoongemaakte jampotten. Kook deze een paar minuten uit in een pan met water. Laat ze vervolgens omgekeerd uitlekken op een schone theedoek. -Zelfgemaakte compote is over het algemeen minder lang houdbaar dan die uit de winkel maar op deze manier zullen de potten (ongeopend) toch zo'n 3 maanden goed blijven.-
- Doe alle gedroogde en verse pruimen in een grote pan. Voeg hier 50 ml water, alle specerijen en de geleisuiker aan toe en breng geleidelijk aan de kook.
- Laat het geheel een minuut of 15 sudderen terwijl je het af en toe door roert met een houten lepel.
- Plet de (nog te grote) stukken pruim met een lepel of vork.
- Wanneer de substantie de gewenste dikte heeft, schenk je de nog warme compote in de potten.
- Draai het deksel stevig op de pot en zet op zijn kop om vacuum te trekken. Laat minimaal 10 min staan.
- Deze compote is wat mij betreft echt verrukkelijk als topping op mijn havermout ontbijt! Lees hiervoor verder. Ben je geen havermout liefhebber? Uiteraard is dit ook perfect als beleg op een lekkere boterham!
- doe de havermout in een steelpannetje voeg hier je melk naar keuze toe en breng al roerend aan de kook.
- laat rustig koken tot de pap is ingedikt.
- Uiteraard kan je nog dingen toevoegen zoals zaden of noten. Maar…. voor de beste smaak sensatie raad ik aan niet te veel toe te voegen en te genieten van het lepeltje pruimen compote als topping!