Falafel special
Mijn ‘Falafel special’ ontstond eigenlijk bij toeval en is daardoor extra ‘special’. Van origine is Falafel een gerecht dat veel gegeten wordt in het Midden-Oosten maar tegenwoordig zie je het overal ter wereld in vele variaties. Deze versie met chorizo en olijven geeft het een licht mediterraans tintje maar de falafel behoudt zijn pittige karakter.
De ‘Falafel special’ vind ik zelf erg lekker in combinatie met gewokte spinazie en aubergines. Voor de koolhydraat bunkers onder ons (de topsporters); zwarte rijst past heel erg goed bij de ietwat pittige falafel balletjes.
Nu is dit natuurlijk niet perse een kerst recept. De traditionele gevulde kalkoen is leuk en smakelijk hoor…. maar wees creatief. Wat denk je ervan om falafel kerstballetjes te maken? Kerst of niet: geniet van deze special!
Recept voor 10 tot 15 stuks
bereidingstijd: 45 minuten + 15 min wachttijd
Ingrediënten
overige benodigdheden
Aan de slag
De ‘Falafel special’ vind ik zelf erg lekker in combinatie met gewokte spinazie en aubergines. Voor de koolhydraat bunkers onder ons (de topsporters); zwarte rijst past heel erg goed bij de ietwat pittige falafel balletjes.
Nu is dit natuurlijk niet perse een kerst recept. De traditionele gevulde kalkoen is leuk en smakelijk hoor…. maar wees creatief. Wat denk je ervan om falafel kerstballetjes te maken? Kerst of niet: geniet van deze special!
Recept voor 10 tot 15 stuks
bereidingstijd: 45 minuten + 15 min wachttijd
Ingrediënten
- 450 gram kikkererwten (blik)
- 1 rode paprika
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 60 gram chorizo (in plakjes of een worstje maar kies in ieder geval de meest verse die je kan vinden)
- 5 zwarte olijven
- 1/2 theelepel venkelzaad
- 2 theelepels korianderzaad
- 1/2 theelepel rode chilivlokken (je kunt ook een klein rood pepertje gebruiken als je van pittig houdt)
- 1 eetlepel pijnboompitten
- snufje zout
- olijfolie
- eventueel wat bloem
overige benodigdheden
- keukenmachine of staafmixer
Aan de slag
- Deze falafel pureer je in 2 gedeeltes. Eerst maak je een paprika tapenade en vervolgens een kikkererwten puree om het daarna te combineren tot een super smaakvolle basis voor falafel.
- Hier volgt de instructie voor de paprika tapenade.
- Hak de knoflook grof en snijd de sjalot in dunne ringen.
- Snijd ook de paprika en fruit deze samen met de knoflook en sjalot in een flinke scheut olijfolie.
- Laat het eventjes afkoelen en pureer het vervolgens samen met de olijven, venkelzaad, korianderzaad en pijnboompitten in de keukenmachine tot een grove tapenade.
- Snijd de chorizo heel fijn en hussel dit door de tapenade.
- Breng de tapenade op smaak met een snufje zout en chilivlokken.
- Deel 1 van de falafel is klaar. Zet apart in een bakje en begin met deel 2.
- Laat de kikkererwten goed uitlekken en pureer dit in de keukenmachine tot een gladde massa. Het wordt een vrij droge basis maar dat is geen probleem.
- Voeg de twee (tapenade en kikkererwten puree) samen en hussel goed door elkaar. Het wordt nu een hele zachte smeuïge basis voor de perfecte falafel.
- Maak met je handen kleine balletjes of rolletjes van het mengsel. Is het iets té smeuïg? Voeg dan een klein beetje bloem toe zodat ze makkelijker te vormen zijn.
- Zet de falafeltjes 10 tot 15 min in de koelkast.
- Verhit een scheut olie in een koekenpan.
- Bak de falafel rondom bruin. Het zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren voordat ze de perfecte gaarheid hebben.