Wat eet een atleet?
Sporters kost
kruidige bloemkool couscous
Ork ork ork, groenten eet je met een………. lepel.
Het eten van groenten is ons Nederlanders niet echt met de paplepel ingegoten. Nog niet zo lang geleden zwoer de gemiddelde Nederlander bij aardappelen, groenten en vlees op het bord. Waarbij groenten ongetwijfeld de kleinste éénderde van de oppervlakte van het bord in beslag nam. Daar is de afgelopen jaren gelukkig veel verandering in gekomen. Niet alleen werd de 'buitenlandse keuken' na de tweede wereld oorlog steeds populairder, ook zijn we ons steeds bewuster geworden van gezonde voeding. Maar het kan nog altijd beter! De Nederlander eet gemiddeld 130 gram groenten per dag waarvan 83% bij de avondmaaltijd genuttigd wordt. Het voedingscentrum adviseert om 250 gram groenten per dag te eten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf verbaasd was over dit verschil. Ik ga jullie een handje helpen! Groeten eten wordt er op deze manier wél met de paplepel in gegoten. Dit gerecht heeft een midden-oosters tintje en is gemakkelijk (met de lepel) op te eten. Deze bloemkool couscous is geschikt voor diner of lunch. Zo kun je de inname van groeten meer verspreiden over de dag.
Ork ork ork, bloemkool couscous eet ik met een…. Lepel! Lekker en simpel!


Recept voor: 3 tot 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuuten

Ingrediënten

voor de saus:
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels kwark
  • 1 eetlepel tahin
  • 2 theelepels curry poeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • sap van 1 limoen
  • zout en peper naar smaak
voor de couscous
  • 1 bloemkool
  • 3 handjes pijnboompitten
  • 1 lente ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 200 gram kikkererwten uit blik
  • granaatappel (een hele of -als je geen zin hebt in het schoonmaken- de kant en klare pitjes)
  • 100 gram geitenkaas of feta (naar keuze)
  • bosje verse koriander
  • bosje verse munt
  • 2 handjes rozijnen
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • De couscous kun je eventueel eten met een stuk Libanees brood of wrap.

Aan de slag
Saus
:
  • Mix alle bovengenoemde ingrediënten voor de saus in de staafmixer glad
Couscous
  • Verwijder de pitjes van de granaatappel en zet apart.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan totdat deze goudbruin zijn. Zet apart.
  • Week de rozijnen in heet water.
  • Verbrokkel de feta of geitenkaas. Zet apart.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en maal deze in een keukenmachine tot grove korrels (pas op dat je niet te lang maalt).
  • Snipper de lente ui en de knoflook en fruit in een koekenpan.
  • Voeg de bloemkool couscous, de uitgelekte kikkererwten, gemberpoeder, zout en peper toe en bak in ongeveer 3 tot 4 minuten gaar.
  • Haal van het vuur.
  • Giet de rozijnen af.
  • Voeg de rozijnen, granaatappel pitjes, pijnboompitten, munt, koriander en stukjes kaas toe en hussel tot een mooie kleurrijke couscous salade.
  • Verdeel de saus over de couscous
  • Als je de couscous met brood wilt eten, verwarm dan het brood of de wrap.
  • Vul je broodje met de couscous of pak een lepel en… smullen maar!
terug