Wat eet een atleet?
Sporters kost
kwark-fruit ijsjes zonder toegevoegde suikers
Van 4 tot en met 10 september daagt Ekoplaza jou uit een week lang te eten zonder toegevoegde suikers. Ik ben erg benieuwd hoe makkelijk of moeilijk dat precies is. Maar ik ben van mening dat het een fantastisch experiment is en wil jullie graag een handje helpen met inspiratie door middel van dit recept zonder toegevoegde suikers.
Ik heb al wat huiswerk gedaan en me verdiept in het eten van suikers en de bezwaren hier tegen. Wist je dat zelfs in veel vleeswaren en sausen toegevoegde suikers zitten? Als je je hiervan bewust bent en je deze producten vervangt voor suikervrije producten zul je de zoetigheid niet echt missen. Waarschijnlijk wordt het pas lastig als je in de koffiepauze een koekje wilt pakken of een dipje hebt rond een uur of 4. Zodoende bedacht ik me dat het leuk zou zijn een lekker tussendoortje te maken wat je door zo'n dipje heen helpt en je maag wat voller doet voelen.

Ik heb vorige week geëxperimenteerd in onze team-keuken tijdens het WK in Canada om deze ijsjes te ontwikkelen, hetgeen luidkeels werd toegejuicht door mijn teamgenoten. De avond nadat het Nederlandse team de longen uit het lijf had getrapt tijdens het WK team-relay zaten we met z'n allen uit te puffen onder het genot van deze kwark-fruit ijsjes. Dit is een perfect recept voor een sportieveling; of het nu gaat om een topsporter die gaat voor optimaal herstel of om iemand die gewoon lekker fanatiek sport en gezond wil eten. Door de basis van kwark bevatten de ijsjes veel eiwitten en de mix van fruit geeft ze een zalige bite zonder dat daar extra suiker voor nodig is! Ga jij de uitdaging ook aan en eet je een week lang zonder toegevoegde suikers? Met het maken van deze ijsjes ben je in ieder geval al goed begonnen!


Recept voor: 6 tot 8 ijsjes
Bereidingstijd: 20 minuten + 2,5 uur wachttijd om de ijsjes te laten bevriezen

Ingrediënten
  • 500 gram magere kwark of Skyr
  • 1 rijpe mango
  • 1 grapefruit
  • 1 banaan
  • 8 plastic bekertjes
  • plastic lepeltjes of houten roerstaafjes
  • vriezer
  • staafmixer

Aan de slag
  • Maak de mango en de banaan schoon en snijd in stukjes.
  • Maak de grapefruit schoon. (Kijk dit filmpje voor de makkelijkste methode om grapefruit schoon te maken). Zorg dat je mooie partjes grapefruit snijdt en vang het overgebleven sap op.
  • Pureer de mango en de banaan grof met een staafmixer en schep hierna alle kwark door het fruitmengsel.
  • Schep in elk bekertje een paar partjes grapefruit en wat grapefruit sap en verdeel daarna het fruit-kwarkmengsel over alle bekertjes.
  • Prik dan een staafje/ijsstokje in het mengsel en zet de bekertjes in de vriezer. Na 2 tot 3 uur kun je de bekertjes verwijderen en heb je heerlijke (zonder toegevoegde suiker) ijsjes!!
terug